Netopí vám doma radiátory?

Máte doma podezřelou zimu a zjistili jste, že radiátory, případně jen jeden radiátor, jsou studené? Nejdříve zkontrolujte uzávěr přímo na topení, zda není zavřený. Pokud ne, můžete zkusit poslední záchranu – odvzdušnění.

Netopí vám pouze radiátory v horním poschodí domu? Pak je to jasné, zřejmě je třeba je odvzdušnit. Odvzdušnění můžete vyzkoušet, i když netopí radiátory v celém domě, možná se někde objevila vzduchová bublinka. Doporučuje se odvzdušnit opakovaně s odstupem jednoho či dvou dní. Když to nepomůže, bude zřejmě na čase zavolat instalatéra.

Často bývá chyba ve ventilu či termostatické hlavici

Pokud netopí jeden konkrétní radiátor, může být chyba ve ventilu nebo termostatické hlavici. Častokrát se poškodí prostým opotřebováním či zanesením nečistotami. Můžete topení několikrát otevřít a zavřít, když to nepomůže, bude bohužel nutné součástku vyměnit.

Radiátor puštěný naplno, ale topí málo

Radiátor, který není úplně studený, ale vzhledem k tomu, že je puštěný naplno, topí málo, může být způsoben zanesenými rozvody tepla. Tento problém je poměrně častý, naštěstí ne příliš vážný. Stačí rozvody vyčistit, což zvládne každý instalatér.

Špatná regulace otopné soustavy

Jestli jsou radiátory chladné či topí málo všude (např. ve všech bytech pod sebou), pravděpodobně je na vině špatná regulace otopné soustavy. S tím vám pomůže opět odborník.